Berducedo naar Lugo, 103 km
Door: René
Blijf op de hoogte en volg René
16 Juli 2012 | Spanje, San Sebastián
Om 8 uur de rugzakken (= las mochilas) weer opgehesen en de vroege ochtendkou ingelopen. Het eerste stukje naar La Mesa was ontspannen; stukje over de berg heen over een pad, daarna over de weg tot aan een dorpje. Dat werd meteen afgestraft met een klim van 1,7 km maar we hadden het tempo en ritme goed te pakken. We huppelden als hindes omhoog, andere pelgrims achter ons latend. Bij Buspol gingen we van de weg af, dalend van 800 naar 250 meter over rotspaden de berg af richting het stuwmeer van Salime. Er kwam geen eind aan de afdaling...we hebben er zeker ruim 2 uur over gedaan! Het stuwmeer is in de jaren ´50 van de vorige eeuw aangelegd door het hele dal af te sluiten en de rivier Novia te stuwen. Het dorpje Salime en tal van andere gehuchten kwamen onder water te staan, duizenden mensen waren gedwongen elders te gaan wonen. In die dagen zeker een state of the art project, nu staat de originele electriciteitscentrale leeg: lelijke betonnen gebouwen als wratten tegen de bergwand geplakt, vervallen en ingestorte daken.
In hotel Grandas koffie gedronken. Vanaf het terras heb je hier een prachtig uitzicht over het stuwmeer en de omliggende bergen. Duizelingwekkend en overweldigend!
Aangezien we genoeg rotspaden voor 1 dag gezien hadden zijn we de 6 km klim naar Grandas de Salime over de weg gegaan waar we rond 13.30-14.00 uur aankwamen. Na 3 dagen in albergues geslapen te hebben zochten we een hostal. Heerlijk rustig, eigen sanitair en geen gesnurk!
Gegeten in een bar/restaurant waar de comedor (=eetzaal) vol zat met lokale gasten en veel werklui. De Spaanse peregrinos vonden natuurlijk ook snel hun weg. Na de siësta het ethnografisch museum bezocht wat de andere pelgrims natuurlijk ook deden. Leuk museum met een overzicht van hoe men in deze streek leefde vanaf halverwege de 19e eeuw. Dit alles in kamers, huisjes, horreo´s, molen e.d.
De dag besloten met ons dagelijks spelletje Yahtzee en een cana de limon.
Woord van de dag: guijarro = kiezel
Hasta manana
12 juli Grandas de Salime naar A Fonsagrada, 27 km. In de ochtend nog nevel, daarna zonnig, 25 graden.
Eindelijk was het bij het opstaan weer onbewolkt. De bergtoppen wel in nevelen gehuld maar verder een blauwe hemel. Wel een koude nacht, dus vanmorgen truien aan en broekspijpen aangeritst.
Vandaag staat de Puerto del Acebo op het program, een col van 1046 meter hoog (we zaten op 660 meter) en de scheidslijn tussen de provincies Asturias en Galicia. Een flinke klim dus, maar het ging wederom prima. Een lekker tempo en de mist loste geleidelijk op. Via de gehuchten Cereijera, Castro (wel albergue, geen bar) en Penafuente bereikten we na ongeveer 2,5 uur wandelen de top en de herberg Acebo. Hier koffie gedronken en een brood gegeten met een onbekende vleespastei maar erg lekker! De truien konden weer uit, de broekspijpen afgeritst en de zonnebrillen weer op....Na de top bleven we lekker op een hoogte van 900-1000 meter wandelen met soms een klim, soms een korte afdaling. Wel even opletten in Galicia want de route aanduiding via de Jacobsschelpen staan hier net in de tegenovergestelde richting zoals we uit Frankrijk gewend waren.
In de verte zagen we ons einddoel al snel liggen A Fonsagrada. Het stadje ligt op een hoogte van 960 meter en de laatste kilometer was het nog even flink aanzetten. Het is echter een stadje van 3x niks.....geen gezellig centrum maar veel hoogbouw en dan nog foeilelijk ook. We logeren in een pension en hebben daar in de middag het dagmenu gegeten. Vervolgens even uitgerust, gedoucht en even het centrum ingelopen om wat dagelijkse boodschappen te doen. René is nog even bij de peluqueria (= kapper) geweest en loopt er dus weer mooi bij.
Morgen naar O Cadavo Baleiro en overmorgen Lugo. Daarna is het nog maar 4 dagen wandelen naar Santiago. Ons einddoel hebben we dus in zicht!
A luego,
13 juli A Fonsagrada naar Castroverde, 33 km. Bewolkt met in de middag regen, veel wind, 15 graden.
Omdat de weersverwachting voor vandaag niet al te best was met veel regen en veel wind besloten we om de beklimming van de Alto de Montouto (1025 meter) aan ons voorbij te laten gaan. Om 07.30 uur namen we dan ook het streekbusje naar het eerste dorpje vorbij de top, Paradavella (7 km voorbij A Fonsagrada). Ons Spaans is ondertussen zo goed dat we weten dat dit ´oude halte´´ betekent. In vroeger tijden werd dus ook hier aan pelgrims onderdak geboden. Daar is, helaas, niets meer van over.
Maar goed, onze etappe begon vandaag hier en in het gehucht A Degolada hebben we bij het kerkje en kerkhof ontbeten met de spullen die we meegenomen hadden. De route liep voor een deel langs de doorgaande weg LU 630. Wanneer de route afweek stond er een flinke afdaling en vervolgens weer een klim te wachten. Dit hebben we dus maar één keer gedaan en het stuk tussen A Lastra en A Fontaniera (col van 836 meter) via de weg.
Het schoot flink op en rond 12 uur waren we al in O Cadavo Baleira, het oorspronkelijke einddoel voor vandaag. Meteen bij binnenkomst in het stadje kwam een dame ons tegemoet lopen met info over de mogelijkheden voor pelgrims. Toen we aangaven dat we door wilden lopen naar Castroverde gaf ze ons de zegen: ´ga in vrede, voor jullie en alle mensen´!
We hebben in een winkeltje wat inkopen gedaan en voor het stadhuis geluncht.
Het was gelukkig nog steeds droog (wel veel wind) zodat we besloten om door te lopen naar Castroverde en daar onderdak te zoeken. Na een korte klim was de route zeer aangenaam: door de bossen en dalend. Via het prachtige gehuchtje Villabade liepen we Castroverde binnen en begon het flink te miezeren. Net op tijd dus bij ons overnachtingsadres. Morgen naar Lugo en daarna nog maar 100 km naar Santiago. De tocht die we in 2008 begonnen krijg na 2700 km het einddoel in zicht.
Woord van de dag: mucho viente = veel wind
14 juli Castroverde naar Lugo, 23 km. Bewolkt, in de middag zonnige perioden, 24 graden.
Gelukkig was het vanmorgen vroeg droog en dat zou het tijdens de wandeling (éen druppel rekenen we niet als regen....) ook blijven. Om 07.15 uur hebben we de deur van ons hostal achter ons dichtgetrokken en door een slapend Castroverde, het was tenslotte zaterdag, richting Camino de Santiago gelopen. Na een uurtje ontbeten bij (alweer!) een kerkhof bij het gehucht Souto de Torres waar ook een calvaire stond met de apostel Jacobus/Santiago erop, afgebeeld als peregrino. We hoopten in een volgend dorp koffie te kunnen drinken maar helaas, wel was er voorzien in koffieautomaten onderweg! Uit arremoede maar eens geprobeerd, niet te drinken dus...
Het was een rustige wandeling, wat meer dalen dan stijgen, soms over paden maar ook delen over de weg. Maar het schoot vandaag niet op. Sinds we in Galicia zijn staat op de ´borne jacquaire´(volgens ons Franstalig boekje) het aantal kilometers tot aan Santiago tot op de meter nauwkeurig aangegeven bv. 110 km 176 meter. Maar ten eerste schiet het niet echt op als je elke paar honderd meter zo´n paaltje ziet en ten tweede lijken de paaltjes niet allemaal in de goede volgorde te staan.
We bereikten Lugo rond 13.00-13.15 uur. Een grote stad met een prachtig oud centrum, erg levendig en met een nog complete ´muralla´, de oude middeleeuwse stadsmuren met de toegangspoort voor pelgrims, Puerta de San Pedro. Het was ook mogelijk om over de stadsmuur te lopen en zo een ronde maken rondom de oude binnenstad, dit hebben we uiteraard later ook gedaan, weer 2 km. erbij.
We verblijven weer in een hostal, misschien voor het laatst tot Santiago? Onze vriendelijke ´landlady´ heeft voor ons de was gedaan en we kregen zelfs fruit en koud water op onze kamer....dat alles voor 30 euro.
Woord van de dag: lavar la ropa = kleren wassen
A luego!
17 Juli 2012 - 06:10
Antoinette:
Wauw, nog ff en jullie zijn er! Vanuit een regenachtig Nederland wens ik jullie een hele prettige laatste deel toe! Respect! -
17 Juli 2012 - 08:02
Mariëtte:
Nog maar 100 kilometer, no es mucho! En dan ook nog fris geknipt (foto graag). Zet je beste beentje nog even voor en loop nog lekker door! Besos de Ollanda! Mariëtte